Opweg naar stad 4... - Reisverslag uit Oradea, Roemenië van Jitteke en Marit - WaarBenJij.nu Opweg naar stad 4... - Reisverslag uit Oradea, Roemenië van Jitteke en Marit - WaarBenJij.nu

Opweg naar stad 4...

Door: Marit en Jitteke

Blijf op de hoogte en volg Jitteke en Marit

09 Juli 2010 | Roemenië, Oradea

Alweer bijna twee weken weg, maar wat gaat het allemaal snel en wat hebben we al veel gezien en gedaan, zoals de titel zegt al bijna de vierde stad ( dat is bijna meer steden dan de meeste ambassadeurs in totaal hebben) Na Bucharest zijn we naar Timisoara gegaan. Een hele mooie stad dat je aan Vienna doet denken.Dit is ook de stad waar in december 1989 de revolutie is begonnen, wat het een interessante stad maakt. Het is steeds onwerkelijker dat er 21 jaar geleden hier nog een communistisch regime was dat pas in 1989 is gevallen, heel bizar. In Timisoara hebben we vooral geholpen met het maken van een questionnaire voor de LC members. Hier hebben wij dan ook onze eerste echte cultuurshock gehad. De questionnaire was in het Roemeens dus we wisten niet wat er stond maar er stond iets met holocaust, dus wij waren zeer benieuwd wat daar in godsnaam stond. Nu bleek dit een verwijzing te zijn naar een spel wat wij de holocaust noemen. Het spel gaat erover dat de wereld vergaat en dat je dan in een groep moet beslissen welke vijf verschillende etnische groepen wel bleven bestaan, en dat noemde ze dus de holocaust. Toen wij gingen uitleggen dat dat toch best wel schokkend en ethisch niet echt verantwoord is werd dat niet helemaal begrepen. De tweede cultuurshock was dat we erachter kwamen dat pas in 2001 de wet over het vervolgen van gay's is komen te vervallen. En nog steeds wordt gay zijn nog steeds niet algemeen geaccepteerd.
Maar terug naar de ECHT belangrijke dingen, voetbal!
Hier hebben wij in spanning de wedstrijd NL-Brazilie gekeken. Iedereen dacht weer dat we niet helemaal goed waren terwijl wij het wel vonden meevallen!

Na hier een aantal dagen te zijn geweest gingen wij opweg naar Oradea. Ook al een mooie stad met veel mooie, maar wel vervallen gebouwen, parken etc. Hier hebben we qua aiesec niet heel veel hoeven doen. We hebben LC meeting gedaan waar we een Holland Quiz hebben gedaan en hen uit de droom geholpen dat alle nederlanders de hele dag blowen en dat alle hoeren eruit zien als supermodellen.
Verder zijn we naar Baile Felix geweest wat verteld wordt als natuurlijke warmte bronnen. Als je dit hoort verwacht je iets moois en natuurlijke baden ofzo ( zeker als je hoort dat het water ook een heelende werking heeft) maar niets is minder waar, het is gewoon een zwembad met irritant schreewende kinderen maar dan met water vam 38 C. Dat dit natuurlijk is verwarmd geloven wij tot nu toch niet echt helemaal.
Vandaag zijn we naar bears cave geweest. Dit ligt wat buiten Oradea en daar zijn botten te zien van beren die 17000 jaar geleden daar vastzaten! Heel mooi!
Nu gaan we morgen opweg naar Targu Mures om zondag met alles wat we hebben oranje aan te moedigen!

• 09 Juli 2010 - 15:14

Marieke:

Klinkt indrukwekkend en heeel tof meiden! En yesss, Targus Mures, daar ben ik bekend hihi:D. Tip: vraag maar 'the Russian Market' (njah ze noemen t anders maar zo kenden wij het, de studenten weten vast wel wat je bedoelt...;)) daar kan je heeeerlijk goedkopen shoppen, haha:) Oh en het zwembad daar is precies hetzelfde als jullie beschreven dus een kleine afrader;).. Have fun daar! Kus

• 09 Juli 2010 - 18:08

Saes:

SCHAT, OOSTBLOK RULES!!!
    Ik mis je!
    Liefs

Saes

• 09 Juli 2010 - 19:54

Eva:

Hey chicks! Dat klinkt echt goed allemaal, WAT VET! Voor ons is het aftellen ook echt begonne nu hoor! Maar & Wout vliegen morgen en wij zondag, spannend!
    Geniet lekker daar en ik kijk alweer uit naar het volgende verhaal!=D xx

• 13 Juli 2010 - 11:02

Aukje & Ben:

Bijgekomen van de voetbalramp?
    Wij zitten nu met 3 kindertjes aan boord.
    Heel veel plezier en ogen goed open, want een dag is zo voorbij.
    Alles komt goed en tot de volgende update.
    XXXXXX

• 14 Juli 2010 - 11:24

Iris (ambteam):

Dames!! Goed om jullie volgende verhaal te lezen en vooral dat jullie het zo enorm naar je zin hebben. Ik volg jullie verhalen graag :) Liefs uit Portugal

• 15 Juli 2010 - 12:49

Marie-Anne Van Amb:

Hallo lieve dames,

Heel gaaf om jullie verhalen te lezen. Wat zien jullie veel steden zeg, heel gaaf! Ook heel interessant om een kijkje te mogen nemen in deze cultuur. Geniet van jullie prachtige reis!

Veel liefs, Marie-Anne